Łączna liczba wyświetleń

piątek, 15 marca 2019

Ciasteczka w kropki...

Kiedy zbliża się weekend moi chłopcy już zawijają rękawy i chcą coś słodkiego upiec. Ostatnio upiekliśmy (nie po raz pierwszy co prawda) ciasteczka, które nie tylko się fajnie prezentowały, ale też smakowały bosssko.
Zachęcam do przygotowania ich z dziećmi, bo to niezła dla nich zabawa. No i jeść jest co później...

Ciasteczka w kropki

Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g cukierków czekoladowych typu lentylki
Mikserem ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajko a następnie stopniowo mąkę z sodą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 5 minut do zamrażalki.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kulki, lekko spłaszczamy i układamy w dużych odstępach na blaszce. W każde wciskamy kolorowe cukierki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
Ciasteczka po upieczeniu będą miękkie, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz