Łączna liczba wyświetleń

sobota, 5 stycznia 2019

Śledzie z musztardą francuską i jabłkiem...

Kolejna propozycja na śledzia, którego w mojej rodzinie uwielbiają, to śledzie z musztardą francuską. Idealne danie imprezowe czy wigilijne. Łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne. Zachęcam do wypróbowania.

Śledzie z musztardą francuską

Składniki:
  • kilka pokrojonych w plasterki ogórków konserwowych
  • 1 jabłko
  • 6 filetów śledziowych (w oleju lub wypłukanych)
  • 1 cebula
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju oraz odrobinę do skropienia
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 12%
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • natka pietruszki
  • pieprz świeżo zmielony
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, następnie posiekać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrojonymi ogórkami i włożyć do miski. Filety pokroić na kawałki, wymieszać z pokrojoną w kosteczkę cebulą i włożyć do drugiej miski.
Składniki w każdej misce skropić ćwiartką cytryny. Do każdej wlać po łyżce oleju, dodać po pół łyżki majonezu i śmietany oraz po łyżce musztardy francuskiej. Wymieszać zawartość każdej miski
Na półmisku ułożyć filety śledziowe, na wierzchu wyłożyć jabłka, skropić olejem, posypać natką i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz