Śledzie z musztardą francuską |
Składniki:
- kilka pokrojonych w plasterki ogórków konserwowych
- 1 jabłko
- 6 filetów śledziowych (w oleju lub wypłukanych)
- 1 cebula
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju oraz odrobinę do skropienia
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany 12%
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- natka pietruszki
- pieprz świeżo zmielony
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, następnie posiekać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrojonymi ogórkami i włożyć do miski. Filety pokroić na kawałki, wymieszać z pokrojoną w kosteczkę cebulą i włożyć do drugiej miski.
Składniki w każdej misce skropić ćwiartką cytryny. Do każdej wlać po łyżce oleju, dodać po pół łyżki majonezu i śmietany oraz po łyżce musztardy francuskiej. Wymieszać zawartość każdej miski
Na półmisku ułożyć filety śledziowe, na wierzchu wyłożyć jabłka, skropić olejem, posypać natką i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz