Dziś pokażę Wam, jak my ostatnio zajadaliśmy pieczarki. Mam nadzieję, że pamiętam, co do nich dodałam... hihi
Pieczarki zapiekane z mięskiem mielonym |
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego
- 500 g pieczarek (większych)
- 1 cebula
- przyprawy (sól, pieprz, suszony majeranek, odrobina suszonego oregano, słodka papryka...)
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
sos:
- 1/2 l bulionu
- pomidory w puszce
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Pieczarki umyć, wysuszyć, obciąć nóżki (niektórzy kroją je i smażą na patelni a następnie dodają do farszu z mięsa - ja robię tak tylko czasem). Kapelusze pieczarek posolić do smaku, można też dodać odrobinę pieprzu i słodkiej papryki.
Na patelni smażymy cebulę na odrobinie oliwy lub masła. Dodajemy do mięsa, przyprawiamy. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym, faszerujemy mięsem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. W tym czasie robimy sos: do garnka wrzucamy pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Po ok. 10 minutach dodajemy bulion i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie sos wlewamy do piekących się pieczarek. Po ok. 20 minutach posypujemy pieczarki startym parmezanem. I gotowe, można zajadać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz