Łączna liczba wyświetleń

piątek, 25 stycznia 2019

Pieczarki zapiekane z mięskiem mielonym...

Jeżeli szukacie inspiracji na obiad w weekend, pędzę z pomocą. Oczywiście służę przepisem. Danie to można wykonać również w wersji warzywnej. Tak naprawdę dowolnie można przyprawiać, doprawiać, dodawać. Sos również w każdej wersji będzie odpowiedni. Pieczarki najlepsze będą większe (do małych wejdzie mało mięska).
Dziś pokażę Wam, jak my ostatnio zajadaliśmy pieczarki. Mam nadzieję, że pamiętam, co do nich dodałam... hihi

Pieczarki zapiekane z mięskiem mielonym

Składniki:
  • 200 g mięsa mielonego
  • 500 g pieczarek (większych)
  • 1 cebula
  • przyprawy (sól, pieprz, suszony majeranek, odrobina suszonego oregano, słodka papryka...)
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
sos:
  • 1/2 l bulionu
  • pomidory w puszce
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
Pieczarki umyć, wysuszyć, obciąć nóżki (niektórzy kroją je i smażą na patelni a następnie dodają do farszu z mięsa - ja robię tak tylko czasem). Kapelusze pieczarek posolić do smaku, można też dodać odrobinę pieprzu i słodkiej papryki. 
Na patelni smażymy cebulę na odrobinie oliwy lub masła. Dodajemy do mięsa, przyprawiamy. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym, faszerujemy mięsem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. W tym czasie robimy sos: do garnka wrzucamy pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Po ok. 10 minutach dodajemy bulion i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie sos wlewamy do piekących się pieczarek. Po ok. 20 minutach posypujemy pieczarki startym parmezanem. I gotowe, można zajadać.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz