Brownie z masłem orzechowym |
Składniki
spód brownie:
- 200 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 135 g mąki
krem z masłem orzechowym:
- 500 g mascarpone
- 70 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 350 g masła orzechowego
polewa:
- 200 g czekolady deserowej
- 2 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
Spód brownie
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować formę o wymiarach 20 x 30 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać dwie gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki oraz cukier i cały czas mieszając, roztopić i odstawić z ognia.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać na gładką masę. Dodać mąkę i znów wymieszać, dodać pozostałą czekoladę połamaną na kosteczki, wymieszać i wyłożyć do przygotowanej blaszki.
Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, aż ciasto nie będzie już surowe. Całkowicie ostudzić.
Krem z masłem orzechowym
Zimne mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż zwiększy objętość trzykrotnie. Dodać masło orzechowe i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na brownie i wstawić do lodówki.
Polewa
Roztopić połamaną na kosteczki czekoladę z dodatkiem oleju (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), wyłożyć na masę z masła orzechowego i rozprowadzić łyżką po całej powierzchni. Wstawić do lodówki na około godzinę. Przechowywać w lodówce.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz