Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 8 stycznia 2019

Brownie z masłem orzechowym...

Odświętne ciasto, tylko na specjalną okazję... Choć jak ktoś lubi, może piec je częściej. U nas brownie w takim wydaniu piecze się na Boże Narodzenie. Jest to ciasto wysokokaloryczne, więc nie wskazane dla osób na diecie ;) Pochodzi z mojego ulubionego bloga kulinarnego, a trafiłam na nie już jakiś czas temu. Świetna propozycja dla osób, które lubią połączenie czekolady z masłem orzechowym.

Brownie z masłem orzechowym

Składniki 
spód brownie:
  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 135 g mąki
krem z masłem orzechowym:
  • 500 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 350 g masła orzechowego
polewa:
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
Spód brownie
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować formę o wymiarach 20 x 30 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać dwie gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki oraz cukier i cały czas mieszając, roztopić i odstawić z ognia.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać na gładką masę. Dodać mąkę i znów wymieszać, dodać pozostałą czekoladę połamaną na kosteczki, wymieszać i wyłożyć do przygotowanej blaszki.
Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, aż ciasto nie będzie już surowe. Całkowicie ostudzić.

Krem z masłem orzechowym
Zimne mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż zwiększy objętość trzykrotnie. Dodać masło orzechowe i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na brownie i wstawić do lodówki.

Polewa
Roztopić połamaną na kosteczki czekoladę z dodatkiem oleju (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), wyłożyć na masę z masła orzechowego i rozprowadzić łyżką po całej powierzchni. Wstawić do lodówki na około godzinę. Przechowywać w lodówce.
smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz