Łączna liczba wyświetleń

środa, 30 stycznia 2019

Blok czekoladowy...

Znacie taki słodycz jak blok czekoladowy? Chyba każdy robi go inaczej. Jadłam już wiele rodzajów bloku i każdy smakował nieziemsko. Ja według tego przepisu robię od kilku lat. Moi chłopcy go uwielbiają i często proszą o niego na deser.
Oczywiście przy okazji tego wpisu wzięło mnie na wspominki, bo taki deser fundowała nam moja mama. Uwielbiałam podjadać mleko w proszku. I wiecie co? Wciąż to robię ;)

P. S. Zdjęcie takie świąteczne, bo tylko takie miałam. Ciężko jest cyknąć fotkę, gdy tak szybko znika...


Blok czekoladowy

Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g masła 
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • opcjonalnie kilka kropli aromatu np. śmietankowego, waniliowego lub migdałowego
  • herbatniki, bakalie, orzechy, rodzynki, migdały itp. według uznania
Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. Nie wolno doprowadzić do zagotowania.
ściągnąć garnek z ognia i mieszając szybko trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu dodać połamane na małe kawałki herbatniki i inne dodatki i dokładnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Gotowy blok kroić na małe kawałki, gdyż jest bardzo słodki.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że wiele osób z mojego pokolenia z sentymentem wspomina blok czekoladowy, j również od czasu do czasu go robię u siebie w domu. Korzystam wtedy z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ bo ten blok ma identyczny smak jak ten, który przygotowywała moja mama. Polecam!

    OdpowiedzUsuń