Oczywiście przy okazji tego wpisu wzięło mnie na wspominki, bo taki deser fundowała nam moja mama. Uwielbiałam podjadać mleko w proszku. I wiecie co? Wciąż to robię ;)
P. S. Zdjęcie takie świąteczne, bo tylko takie miałam. Ciężko jest cyknąć fotkę, gdy tak szybko znika...
Blok czekoladowy |
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 250 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- opcjonalnie kilka kropli aromatu np. śmietankowego, waniliowego lub migdałowego
- herbatniki, bakalie, orzechy, rodzynki, migdały itp. według uznania
Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. Nie wolno doprowadzić do zagotowania.
ściągnąć garnek z ognia i mieszając szybko trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu dodać połamane na małe kawałki herbatniki i inne dodatki i dokładnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Gotowy blok kroić na małe kawałki, gdyż jest bardzo słodki.
Smacznego!
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńMyślę, że wiele osób z mojego pokolenia z sentymentem wspomina blok czekoladowy, j również od czasu do czasu go robię u siebie w domu. Korzystam wtedy z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ bo ten blok ma identyczny smak jak ten, który przygotowywała moja mama. Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń