Tak własnie było podczas chorowania Mieszka. Co prawda on rzadko choruje, ale jak już go dopadnie, to antybiotyk i tydzień w domu murowany.
Przyszedł do mnie ze swoją książką i kucharską i oznajmił, że robi szyszki.
Składniki w domu akurat były, więc szyszki pozlepialiśmy i deser gotowy.
Zobaczcie sami, jak nam to wyszło...
Śmietankowo - czekoladowe szyszki |
Składniki:
- paczka ryżu preparowanego tzw. "dmuchanego"
- 2 szklanki mleka w proszku
- aromat śmietankowy
- 1/2 szklanki mleka
- szklanka cukru
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki kakao
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier. Cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści.
Dodajemy pół łyżeczki aromatu śmietankowego, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Przelewamy mleko z masłem i cukrem do miski, stopniowo dodajemy mleko w proszku, kakao i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli masa zacznie robić się zbyt gęsta, nie wsypujemy całego mleka w proszku.
Dodajemy ryż i delikatnie łączymy z masą.
Rękoma wyrabiamy kulki wielkości dużych szyszek i układamy na tacy tak, aby do siebie nie przylegały.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz