Łączna liczba wyświetleń

sobota, 2 lutego 2019

Śmietankowo - czekoladowe szyszki...

Zauważyłam zależność w moim domu. Chłopcy w czasie choroby strasznie "pchają" mi się do kuchni :) Cała trójka. Mieszko i Ziemuś z chęcią gotowania/pieczenia i pomocy w różnych czynnościach z tym związanych. Radzio tuli się do mojej nogi (chyba wierzy, że dzięki temu szybciej wyzdrowieje).
Tak własnie było podczas chorowania Mieszka. Co prawda on rzadko choruje, ale jak już go dopadnie, to antybiotyk i tydzień w domu murowany.
Przyszedł do mnie ze swoją książką i kucharską i oznajmił, że robi szyszki.
Składniki w domu akurat były, więc szyszki pozlepialiśmy i deser gotowy.
Zobaczcie sami, jak nam to wyszło...

Śmietankowo - czekoladowe szyszki

Składniki:
  • paczka ryżu preparowanego tzw. "dmuchanego"
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • aromat śmietankowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier. Cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści.
Dodajemy pół łyżeczki aromatu śmietankowego, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Przelewamy mleko z masłem i cukrem do miski, stopniowo dodajemy mleko w proszku, kakao i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli masa zacznie robić się zbyt gęsta, nie wsypujemy całego mleka w proszku.
Dodajemy ryż i delikatnie łączymy z masą.
Rękoma wyrabiamy kulki wielkości dużych szyszek i układamy na tacy tak, aby do siebie nie przylegały.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz