Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 1 października 2018

Babeczki urodzinowe...

Koniec września to dla nas piękny czas. Swoje urodziny obchodzi nasz najstarszy syn, Mieszko. W tym roku były już ósme! Taki z niego facet. Z tej okazji dziecię me, poprosiło, aby zorganizować mu przyjęcie dla przyjaciół z klasy. Były zaproszenia ręcznie wykonane, balony, serpentyny i mnóstwo słodkości. Na dzieci czekały ciekawe gry i zabawy. Standardowo, jak na każdym dziecięcym święcie u nas, nie zabrakło babeczek tęczowych ( przepis na babeczki tutaj ), kolorowych galaretek w miniaturowych kubeczkach oraz babeczek czekoladowo - kokosowych. To właśnie na te ostatnie chcę Wam dziś podać przepis. Bardzo smaczne z nutką kokosa... Zapraszam do wypróbowania :)

Babeczki czekoladowo - kokosowe

Składniki:
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 75 g czekolady mlecznej
Polewa:
  • ok. 75 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • wiórki kokosowe / posypki do dekoracji
W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, w drugiej same mokre. Łączymy je sobą, nakładamy do papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 15 - 20 minut. W międzyczasie robimy polewę. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Polewamy babeczki i ozdabiamy wiórkami kokosowymi lub dowolną posypką. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz