Łączna liczba wyświetleń

środa, 17 października 2018

Pancakes na mleku...

Mam dzisiaj dla Was kolejną propozycję na pyszne śniadanie. "Pankejki" na mleku. To nasze typowe śniadaniowe placuszki. Bardzo je lubimy i jemy w każdy możliwy sposób: z cukrem pudrem, dżemem, miodem, nutellą, syropem klonowym. Ale ja najbardziej je lubię z owocami i syropem klonowym. A że mieliśmy w domu świeże malinki, to jako dodatek do placuszków sprawdziły się idealnie.

Pancakes na mleku

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli
Mąkę przesiać. Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać masło. 
Odstawić na 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać szansę ciastu na wyrośnięcie. Delikatnie przewrócić na drugą stronę.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz