Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 29 października 2018

Apple pie...

A po weekendzie mam dla Was przepyszne ciasto. Amerykańska szarlotka robiona przez nas po raz pierwszy, ale zapewniam, nie ostatni. Zapach cynamonu i jabłek było czuć przez całą sobotę. Szarlotka ta najlepiej smakuje z dodatkiem bitej śmietany lub lodów. Zachęcam do upieczenia tego ciasta, szczególnie że za oknem zimno i wieje. Zapewniam Was, że przy takiej aurze, ciasto i kawka w połączeniu z dobrą książką, potrafią zaczarować dzień...

Apple pie

Składniki:
Ciasto kruche: 
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 90 g zimnego smalcu
  • ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 8 łyżek brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotować formę (ja użyłam taką do tarty). Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec. Rozcierać wszystko palcami, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie ciasto kruche. Dodać wodę i jeszcze przez chwilę mieszać.
Wyrobić kulę i zawinąć ją w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wysmarować masłem.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki formy.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki. Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier waniliowy i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód ciasta, przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi delikatnie je sklejając.
Nożem przebić ciasto w kilku miejscach i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 60 minut.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz