Apple pie |
Składniki:
Ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 6 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g zimnego masła
- 90 g zimnego smalcu
- ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 8 łyżek brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotować formę (ja użyłam taką do tarty). Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec. Rozcierać wszystko palcami, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie ciasto kruche. Dodać wodę i jeszcze przez chwilę mieszać.
Wyrobić kulę i zawinąć ją w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wysmarować masłem.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki formy.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki. Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier waniliowy i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód ciasta, przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi delikatnie je sklejając.
Nożem przebić ciasto w kilku miejscach i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 60 minut.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki formy.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki. Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier waniliowy i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód ciasta, przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi delikatnie je sklejając.
Nożem przebić ciasto w kilku miejscach i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 60 minut.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz