Dużo witaminy C zawierają owoce pigwy. Okazuje się, że nawet więcej niż cytryna. Warto więc wykorzystać ten owoc do sporządzenia zdrowych i smacznych przetworów.
Konfitura z pigwy z cynamonem |
Owoce pigwy są bardzo twarde, więc przyda Wam się porządny nóż, bo trzeba je obrać, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w dużą kostkę. O bólu nadgarstka już nie wspomnę. Ale warto się tak poświęcić.
Do konfitury dodałam cynamon, gdyż świetnie się komponuje z kwaskowatym smakiem pigwy.
Składniki:
- 1,5 kg pigwy (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych, bez obierania było ponad 2 kg)
- 1 kg cukru (lub więcej jeśli będzie taka potrzeba)
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
Pigwę myjemy, przekrajamy na pół, wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy w dużą kostkę.
W garnku gotujemy wodę wrzucamy pigwę i gotujemy do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy. Dosypujemy cukier i cynamon. Gotujemy jeszcze jakiś czas.
Gdy konfitura będzie gotowa, wkładamy ją do słoiczków i pasteryzujemy 15 - 20 minut.
Używamy według uznania. Ja wypróbowałam już na naleśnikach. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz