Łączna liczba wyświetleń

środa, 10 października 2018

Tort MLECZNA KANAPKA po mojemu...

W zeszły weekend robiliśmy drugie podejście do urodzin Mieszka. Były ciasta, galaretki no i oczywiście tort. W tym roku nie zamówiliśmy, jak zwykle, w cukierni. Zamiast tego stanęłam na wysokości zadania i upiekłam swemu dziecku jego ulubione ciasto, mleczną kanapkę. Troszkę tylko zmodyfikowałam, aby było bardziej tortowo i wyjątkowo. Po urodzinach Mieszka, Ziemuś powiedział, że też chce taki tort na urodziny. Tak więc chyba narodziła się nowa tradycja w naszym domu, na urodziny tort MLECZNA KANAPKA.

Tort Mleczna Kanapka

Niestety, tort tak szybko znikł, że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia przekrojonego...

Składniki na kakaowe blaty:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Po wystudzeniu:
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

Składniki na mleczny krem:
  • 125 ml mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 350 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem waniliowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i utrzeć do gładkości.
Blaty biszkoptowe przełożyć mleczną masą. Na górę wylać polewę czekoladową, wyrównać.

Składniki na krem czekoladowy:
  • 2 czekolady mleczne
  • 250 g mascarpone
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mascarpone ubijamy mikserem, dodajemy czekoladę (nie za ciepłą). Smarujemy ciasto kremem. Dekorujemy według uznania. Ja poukładałam na torcie kinderki, kinder bueno oraz kinder jajko.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz