Łączna liczba wyświetleń

piątek, 26 października 2018

Zupa brokułowa, czyli zupa drzewkowa...

Z czym dzieciom się kojarzą brokuły? Oczywiście, że z drzewkami. Ziemuś zawsze mówi, że je takie malutkie, zielone drzewka. Często jemy je do obiadu albo w zupce. Właśnie dziś ma dla Was pyszną zupkę brokułową z serkiem topionym. Musicie koniecznie ją wypróbować. Zdążycie jeszcze dziś, pora obiadowa dopiero się zbliża...

Zupa brokułowa

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 i 1/5 litra bulionu
  • listek laurowy i ziele angielskie
  • 1/3 szklanki śmietanki 18%
  • 100 g serka topionego śmietankowego
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora, dokładnie opłukać i pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w plasterki. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez ok 3 minuty.
Dodać obraną  starta marchewkę i mieszając podsmażać ok 2 minuty. Dodać masło i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.
Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć i gotować przez ok 10 - 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Brokuła umyć, odkroić różyczki. Łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie.
Na koniec dodać rozdrobniony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, dodawaną do zupy stopniowo.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię brokułową, ale wymyśl coś bez śmietany, masła i sera. Acha... nie jest łatwo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj biedny ty mój unknown 😥 Tyle rzeczy musisz sobie odmawiać 😮

    OdpowiedzUsuń