Zupa brokułowa |
Składniki:
- 1 brokuł
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 por
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 i 1/5 litra bulionu
- listek laurowy i ziele angielskie
- 1/3 szklanki śmietanki 18%
- 100 g serka topionego śmietankowego
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora, dokładnie opłukać i pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w plasterki. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez ok 3 minuty.
Dodać obraną starta marchewkę i mieszając podsmażać ok 2 minuty. Dodać masło i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.
Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć i gotować przez ok 10 - 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Brokuła umyć, odkroić różyczki. Łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie.
Na koniec dodać rozdrobniony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, dodawaną do zupy stopniowo.
Smacznego!
Brokuła umyć, odkroić różyczki. Łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie.
Na koniec dodać rozdrobniony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, dodawaną do zupy stopniowo.
Smacznego!
Bardzo lubię brokułową, ale wymyśl coś bez śmietany, masła i sera. Acha... nie jest łatwo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj biedny ty mój unknown 😥 Tyle rzeczy musisz sobie odmawiać 😮
OdpowiedzUsuń