Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 23 października 2018

Schab pieczony na kanapki...

Lubicie sami przyrządzać mięsko na kanapki? Ja często piekę schab, choć nie zawsze jest on zjadany na kanapce. Jest tak pyszny, że wcinamy go po kawałeczku "na sucho". Są różne sposoby przygotowania schabu. Ja dziś podam Wam, jak ja go robię. Nam zjedzenie 1 kg mięsa zajęło 1,5 dnia, tak nam smakowało :)

Schab pieczony na kanapki

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól
  • majeranek
  • 1 łyżka oliwy
Schab umyć i dokładnie osuszyć. Naciąć w kilku miejscach, robiąc w ten sposób kieszonki na czosnek. Ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki. Czosnek włożyć w kieszonki schabu. Mięso dokładnie natrzeć solą, posypać majerankiem i czosnkiem granulowanym, skropić oliwą. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego z przykryciem i pieczemy w 200 stopniach C przez 1,5 godziny. 
Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz