Łączna liczba wyświetleń

sobota, 13 października 2018

Jesienna zupa dyniowa...

Jesień mamy piękną w tym roku. Pomarańczowe liście i słońce nadają światu piękną barwę. Aż chciałoby się zatrzymać taki stan na dłużej. Ale niestety trzeba liczyć się z tym, że niedługo wkroczy do nas prawdziwa jesień i będzie szaro, buro i ponuro... Ale póki co, cieszymy się tym, co mamy.
Wiele lat temu jadłam zupę dyniową i wydała mi się mdła i niesmaczna. Nie dałam jednak za wygraną i udało mi się! Znalazłam zupę idealną. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. W pięknym kolorze jesieni...

Jesienna zupa dyniowa

Składniki:
  • 800 g dyni po obraniu
  • 250 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru (lub suszonego w proszku)
  • 2 pomidory lub puszka krojonych pomidorów w puszce
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona,miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki też obrać i też pokroić w kostkę.
W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy. Ja użyłam pomidorów swojej produkcji z tego przepisu 
Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem z dodatkiem mleka.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz