Muffinki z cebulą, serem i boczkiem |
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 2 cebule
- 15 dag żółtego sera
- 5 dag boczku (u mnie pokrojony kupiony w opakowaniu Morliny lub z Lidla)
- szczypta ostrej papryki
- odrobina przyprawy typu vegeta
- łyżka oliwy
- opcjonalnie pół czerwonej papryki
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ser zetrzć na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni razem z boczkiem. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ser, cebulę, boczek i paprykę połączyć z suchymi składnikami.
Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką i dosyć dokładnie wymieszać.
Do papilotek wkładamy łyżeczką masę i pieczemy przez ok. 20 - 25 minut.
Smacznego!
Och, jak za mną chodzą muffiny wytrawne! Może w końcu zabiorę się za nie w weekend, a Twój przepis idealnie wpisuje się w moje plany. :D
OdpowiedzUsuńŚciskam!