Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 12 lutego 2019

Muffinki z cebulą, serem i boczkiem...

Mam dziś dla Was propozycję na śniadanie/kolację troszkę inaczej. Wytrawne muffiny, których przygotowanie nie pochłania zbyt wiele czasu. A efekt jest niesamowity. Polecam szczególnie na posiłek weekendowy, wtedy właśnie mamy troszkę więcej czasu na przygotowanie śniadania...

Muffinki z cebulą, serem i boczkiem

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 cebule
  • 15 dag żółtego sera
  • 5 dag boczku (u mnie pokrojony kupiony w opakowaniu Morliny lub z Lidla)
  • szczypta ostrej papryki
  • odrobina przyprawy typu vegeta
  • łyżka oliwy
  • opcjonalnie pół czerwonej papryki
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ser zetrzć na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni razem z boczkiem. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ser, cebulę, boczek i paprykę połączyć z suchymi składnikami. 
Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką i dosyć dokładnie wymieszać.
Do papilotek wkładamy łyżeczką masę i pieczemy przez ok. 20 - 25 minut.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Och, jak za mną chodzą muffiny wytrawne! Może w końcu zabiorę się za nie w weekend, a Twój przepis idealnie wpisuje się w moje plany. :D
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń