Sernik krówkowy |
Składniki na spód:
- 250 g ciasteczek
- 110 g masła
Składniki na masę twarogową:
- 1 kg twarogu
- puszka masy krówkowej (3 łyżki do dekoracji)
- 3 jajka
- 3-5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe do dekoracji
Ciastka rozdrobnić blenderem na drobny piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Wszystkie składniki masy twarogowej umieścić w dużej misce i zmiksować je na wolnych obrotach. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Pieczemy w 120 stopniach C przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.
Wstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dna smarujemy pozostawioną masą krówkową i posypujemy migdałami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz