Łączna liczba wyświetleń

środa, 23 stycznia 2019

Sernik krówkowy...

Moi drodzy. Oszczędzam się ostatnio, dlatego tak mało przepisów zamieszczam. Mam nadzieję, że się nie gniewacie. Po prostu staram się jak najwięcej czasu spędzać z moimi chłopcami a wieczorem padaaaammm... Taki czas, taka pora. Ale spokojnie, dni coraz dłuższe, słonka coraz więcej i zaczyna się chcieć :) Zatem na przypomnienie mateczki polki serwuję Wam dziś przepyszny i prosty serniczek. Kolejne ciasto z moich popisowych...

Sernik krówkowy

Składniki na spód:
  • 250 g ciasteczek
  • 110 g masła
Składniki na masę twarogową:
  • 1 kg twarogu
  • puszka masy krówkowej (3 łyżki do dekoracji)
  • 3 jajka
  • 3-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe do dekoracji
Ciastka rozdrobnić blenderem na drobny piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę ciasteczkową  wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Wszystkie składniki masy twarogowej umieścić w dużej misce i zmiksować je na wolnych obrotach. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Pieczemy w 120 stopniach C przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.
Wstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dna smarujemy pozostawioną masą krówkową i posypujemy migdałami.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz