Łączna liczba wyświetleń

środa, 26 września 2018

Łosoś pieczony...

Jesień u nas pełną parą. Zimno, wieje, pada... brrrr... Dzień coraz krótszy, szybko zapada zmrok. Przestawiamy się na czas chłodu. Nasz organizm niedługo będzie się domagał tłuszczyku, żeby nas grzał zimową porą. Warto więc zajadać rybkę, która tłuszczyk ma bardzo zdrowy.
Dzisiaj zaproponuję Wam szybką rybkę, przyprawioną i upieczoną. Dużo czasu nie potrzeba do jej przygotowania a smakuje każdemu w naszym domu.

Łosoś pieczony

Składniki:
  • filety z łososia (ilość zależy od liczby obiadożerców ;)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  •  1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
Filety z łososia myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy filety na blaszce skórą do dołu. W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Smarujemy filety od strony mięsa oliwą z przyprawami.
Pieczemy 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C.
Upieczonego łososia podajemy z czym tylko chcemy: ziemniakami, ryżem, surówkami...
smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz