Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 3 września 2018

Sernik po królewsku, czyli sernik królewski...

Dzisiaj mam dla Was przepis na jeden z moich najulubieńszych serników, sernik królewski. Dużo nie trzeba chyba o nim pisać, trzeba po prostu go upiec! Do kawki po obiadku idealny! Nie jest trudny do zrobienia a sukces murowany. Ostrzegam, że na jednym kawałku się nie skończy...

Sernik królewski

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 200 g masła schłodzonego
masa serowa:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 4 jaja średniej wielkości
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Blaszkę o wymiarach 27x22 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na kruche ciasto umieścić w misce, posiekać nożem i wyrobić jednolite ciasto, które następnie należy podzielić na dwie równe części. Jedną część włożyć w folię i schować do zamrażarki. Drugą część rozwałkować na dnie blachy i ponakłuwać widelcem.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C, wstawić blaszkę z kruchym ciastem i piec 15 minut. Na koniec przycisnąć lekko ciasto, by zakrywało dokładnie brzegi spodu blaszki. Do miski wrzucić twaróg, mąkę, cukier waniliowy i całość zmiksować. Następnie dodać miękkie masło, miksować dalej, a gdy składniki już się połączą, dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Miksujemy jeszcze wszystkie składniki na najwyższych obrotach jeszcze 5 minut. Po tym czasie wylać masę na podpieczony spód.
Wyjąć drugą część kruchego ciasta z zamrażarki i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach na wierzch masy serowej. Wstawić blachę do piekarnika i piec 60 minut w 160 stopniach C. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach. Następnie studzić poza piekarnikiem, a na koniec schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Sernik najlepiej smakuje na 2-3 godziny od wyjęcia z lodówki.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz