Sernik królewski |
Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 żółtka
- 200 g masła schłodzonego
masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru pudru
- 120 g masła
- 4 jaja średniej wielkości
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Blaszkę o wymiarach 27x22 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na kruche ciasto umieścić w misce, posiekać nożem i wyrobić jednolite ciasto, które następnie należy podzielić na dwie równe części. Jedną część włożyć w folię i schować do zamrażarki. Drugą część rozwałkować na dnie blachy i ponakłuwać widelcem.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C, wstawić blaszkę z kruchym ciastem i piec 15 minut. Na koniec przycisnąć lekko ciasto, by zakrywało dokładnie brzegi spodu blaszki. Do miski wrzucić twaróg, mąkę, cukier waniliowy i całość zmiksować. Następnie dodać miękkie masło, miksować dalej, a gdy składniki już się połączą, dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Miksujemy jeszcze wszystkie składniki na najwyższych obrotach jeszcze 5 minut. Po tym czasie wylać masę na podpieczony spód.
Wyjąć drugą część kruchego ciasta z zamrażarki i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach na wierzch masy serowej. Wstawić blachę do piekarnika i piec 60 minut w 160 stopniach C. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach. Następnie studzić poza piekarnikiem, a na koniec schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Sernik najlepiej smakuje na 2-3 godziny od wyjęcia z lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz