Łączna liczba wyświetleń

piątek, 14 września 2018

Papryka do słoików na zimę...

Minął już drugi tydzień szkoły/przedszkola. Powoli dostosowujemy się do nowego rytmu i rozkładu dnia. Ale nie da się ukryć, zmęczenie jest i wieczorem, gdy dzieci już śpią, padam na twarz. Tak właśnie było wczoraj. Już szłam do laptopa, żeby wrzucić jakiś przepis, i nie doszłam. Padłam! Dlatego dzisiaj, wykorzystując drzemkę najmłodszego i przed odebraniem starszaków, siedzę i piszę... 
A mam dla Was już jesienne klimaty. Ostatnie przetwory w tym roku. Jedne z moich ulubionych... Papryka. Przepis zapewne standardowy, ale nie każdy go posiada. Już któryś rok z rzędu robię paprykę według tego przepisu i zapewniam Was, że są wyśmienite. Wszystkie znikają jeszcze przed nadejściem wiosny. Dopóki papryka jest tania, zachęcam do przygotowania się na zimę...

Papryka do słoików na zimę

Składniki:
  • 900 g czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach
  • zalewa - 1/2 szklanki octu, 3 szklanki wody, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru, olej
Zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Zalewę pozostawiamy do przestudzenia.
Paprykę myjemy, przekrajamy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
Na dnie dobrze umytych słoików układamy - 3 plasterki cebuli, liść laurowy, ziele angielskie i 3 ziarenka pieprzu.
Do słoików wkładamy kawałki papryki, zalewamy przestudzoną zalewą i dodajemy po jednej łyżce oleju..
Słoiki zakręcamy i układamy w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Zalewamy wodą, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy przez ok. 10 minut od czasu zagotowania wody.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz