Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 11 września 2018

Kasza bulgur z warzywami...

Och jak ja lubię kaszę bulgur. Łączę ją prawie ze wszystkim: grzybami, mięsem, warzywami. Robię z niej klopsiki, faszeruję warzywa. A kasza ta ma największą zawartość błonnika wśród innych kasz oraz jest najmniej kaloryczna. Posiada również potas oraz fosfor. Warto ją jeść ponieważ wspomaga pracę układu sercowo - naczyniowego. Po prostu samo zdrowie. Poza tym jest bardzo smaczna i z tym się chyba ze mną zgodzicie. Warto zatem ją jeść nawet baaarrrdzo często ;)
A ja przedstawiam dziś szybką kaszę z warzywami. Zachęcam do wypróbowania.

Kasza bulgur z warzywami

Składniki:
  • 1,5 szklamki kaszy bulgur
  • warzywa (mogą być świeże według upodobań lub mrożone - dowolna mieszanka) - u mnie mrożone
  • bulion warzywny
  • łyżka oliwy
  • sól pieprz, sos sojowy
Kaszę płuczemy na sitku w zimnej wodzie, gotujemy w bulionie warzywnym ok. 8  minut. Następnie odstawiamy na 20-30 minut, żeby kasza pochłonęła cały płyn. 
Na rozgrzaną oliwę wsypujemy warzywa, chwilkę podsmażamy. W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką sosu sojowego. Gdy warzywa będą miękkie dosypujemy kaszę i mieszamy. W razie potrzeby można jeszcze doprawić. Po chwili mamy gotowy obiad. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz