Lasagne bolognese |
Składniki:
- ok. 15 płatów lasagne
- sos boloński (przepis poniżej)
- sos beszamelowy (przepis poniżej)
- 150 g tartego parmezanu (u mnie ser żółty)
Sos boloński:
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 500 g mielonego mięsa
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka gorącego bulionu
- 1 puszka pomidorów
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sos beszamelowy
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 650 ml mleka
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowujemy sos boloński. Na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz startą marchewkę. Obsmażyć, następnie przesunąć na bok i partiami wkładać mięso mielone, co chwilę mieszając. Smażyć przez chwilę, wymieszać z warzywami i dalej smażyć. Dodać gorący bulion oraz koncentrat pomidorowy, zagotować. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować żaroodporną formę. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić).
Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać serem. Powtórzyć jeszcze kilkakrotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz