Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 2 września 2018

Lasagne bolognese...

Oficjalnie już koniec wakacji. Plecaki i kapcie gotowe. Jutro rano wcześnie wstajemy i przestawiamy się na tryb szkolny. Oj jak szybko minęły te wakacje. Pogoda była cudowna, ale mam nadzieję, że i jesień będzie łaskawa. Tymczasem mam dla Was coś pysznego, lasagne bolognese. Danie, które uwielbiamy. Choć jest bardzo pracochłonne, to jednak warto je przygotować. Prawdziwa uczta dla podniebienia.

Lasagne bolognese

Składniki:
  • ok. 15 płatów lasagne
  • sos boloński (przepis poniżej)
  • sos beszamelowy (przepis poniżej)
  • 150 g tartego parmezanu (u mnie ser żółty)
Sos boloński:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 500 g mielonego mięsa
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącego bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sos beszamelowy
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 650 ml mleka
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowujemy sos boloński. Na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz startą marchewkę. Obsmażyć, następnie przesunąć na bok i partiami wkładać mięso mielone, co chwilę mieszając. Smażyć przez chwilę, wymieszać z warzywami i dalej smażyć. Dodać gorący bulion  oraz koncentrat pomidorowy, zagotować. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować żaroodporną formę. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić). 
Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać serem. Powtórzyć jeszcze kilkakrotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz