Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 30 sierpnia 2018

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą bulgur

Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszne danie. Cukinia w połączeniu z mięsem mielonym i kaszą bulgur to bardzo sycący kąsek. Świetnie się nada zarówno na obiad jak i na imprezę. Moi najmłodsi chłopcy zajadają się tym smakołykiem. Zapraszam do wypróbowania, bo w ogrodzie na pewno znajdą się jakieś cukinie.

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą bulgur

Składniki:

  • 3 małe sukinie
  • 250 g mielonego mięsa
  • 60 g kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól i pieprz
Kaszę ugotować i wystudzić. Cukinię przekroić na pół i wydrążyć. To co zostało wydrążone zetrzeć na grubej tarce i zasolić, a jak puści sok odsączyć. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na jednej łyżeczce oleju.
W misce połączyć mięso z kaszą, cebulą, odciśniętą cukinią i posiekaną natką pietruszki. Dodać przyprawy i wyrobić na gładką masę. Gotowym farszem napełnić cukinie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekać około 40 minut, a 5 minut przed końcem delikatnie posypać startym serem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz