Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 9 sierpnia 2018

Pizza na niby...

W ten upalny czas, gdy pomysłów brak... A tak na serio, to w te upały nie myśli się o jedzeniu. Obiad ma być szybki i lekki. Bardziej jak przekąska niż ciężkie danie. U nas wyszły dzisiaj takie mini pizze. Lekkie, ale syte. Można je robić na różne sposoby. To po prostu ciasto francuskie posmarowane majonezem z różnorakimi dodatkami. Ja jem z pieczarkami, ale chłopaki uwielbiają z pokrojoną parówką. Takie danie sprawdza się na imprezach czy na piknikach, bo na zimno też smakują rewelacyjnie.

Mini pizza z pieczarkami na cieście francuskim

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • majonez
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, suszona bazylia (do smaku)
  • ser żółty
  • łyżka masła
  • pół cebuli
  • kilka - kilkanaście pieczarek
  • opcjonalnie inne dodatki
Na maśle dusimy cebulę i pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem. Rozwijamy płat ciasta francuskiego i składamy do na pół. Lekko dociskamy, by warstwy się ze sobą zlepiły. Następnie taki płat dzielimy na 6 prostokątów. Smarujemy każdy cienką warstwą majonezu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią i czosnkiem.
Ser ścieramy na tarce i posypujemy każdy prostokąt. Na ser wykładamy podduszone pieczarki z cebulą. Układamy prostokąty z ciasta francuskiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez ok 15 - 20 minut.
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz