Mini pizza z pieczarkami na cieście francuskim |
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- majonez
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, suszona bazylia (do smaku)
- ser żółty
- łyżka masła
- pół cebuli
- kilka - kilkanaście pieczarek
- opcjonalnie inne dodatki
Na maśle dusimy cebulę i pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem. Rozwijamy płat ciasta francuskiego i składamy do na pół. Lekko dociskamy, by warstwy się ze sobą zlepiły. Następnie taki płat dzielimy na 6 prostokątów. Smarujemy każdy cienką warstwą majonezu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią i czosnkiem.
Ser ścieramy na tarce i posypujemy każdy prostokąt. Na ser wykładamy podduszone pieczarki z cebulą. Układamy prostokąty z ciasta francuskiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez ok 15 - 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz