Nutella śliwkowa |
Składniki:
- 3 kg słodkich, mocno dojrzałych śliwek węgierek (po wypestkowaniu)
- 1 kg cukru
- 150 g ciemnego kakao
- 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowujemy śliwki jak do dżemu. Myjemy je i pozbywamy się pestek. Przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy. Dość często mieszamy, żeby śliwki nie przywarły do dna. Po około godzinie miksujemy za pomocą blendera na mus. Mus gotujemy przez kolejną godzinę. W międzyczasie dosypujemy stopniowo cukier. 5 minut przed końcem gotowania do śliwek dosypujemy kakao i opcjonalnie połamaną na kostki czekoladę. Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc należy ją cały czas mieszać.
Pasteryzujemy, jak dżem, 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz