Łączna liczba wyświetleń

środa, 29 sierpnia 2018

Nutella śliwkowa...

Kto z Was nie lubi nutelli? No ja akurat jestem z tych nielubiących (chociaż słodkiego rzadko odmawiam). Moi chłopcy za to ją uwielbiają, najbardziej najstarszy. Żeby ich uradować a jednocześnie przerobić śliwki, których teraz jest pod dostatkiem, zrobiłam nutellę śliwkową. Jest smaczna, ale przede wszystkim słodka. I tak ma być! Do placuszków i naleśników jak znalazł. Myślę, że i do ciasta i babeczek się nadadzą :) zatem zachęcam do zrobienia alternatywy dla tradycyjnej nutelli.

Nutella śliwkowa

Składniki:
  • 3 kg słodkich, mocno dojrzałych śliwek węgierek (po wypestkowaniu)
  • 1 kg cukru
  • 150 g ciemnego kakao
  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowujemy śliwki jak do dżemu. Myjemy je i pozbywamy się pestek. Przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy. Dość często mieszamy, żeby śliwki nie przywarły do dna. Po około godzinie miksujemy za pomocą blendera na mus. Mus gotujemy przez kolejną godzinę. W międzyczasie dosypujemy stopniowo cukier. 5 minut przed końcem gotowania do śliwek dosypujemy kakao i opcjonalnie połamaną na kostki czekoladę. Kakao sprawi, że  masa mocno zgęstnieje, więc należy ją cały czas mieszać.
Pasteryzujemy, jak dżem, 20 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz