Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 7 sierpnia 2018

Schabik w porach

Propozycja na pyszny obiad. Schabik mięciutki, delikatny po prostu booossski! Można ugotować dzień wcześniej i odgrzewać. Prosty sposób przygotowania bez konieczności podsmażania mięsa.

Schab w sosie z porem i marchewką

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 700g schabu bez kości
  • po szczypcie: suszonego oregano, czerwonej papryki, pieprzu
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
W garnku na oliwie i maśle udusić pokrojonego pora, dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Zalać gorącą wodą z sosem sojowym, dodać przyprawy i zagotować.
Schab pokroić na ok. 1 cm plasterki i włożyć w gotujący się wywar. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego, przykryć garnek i gotować mięso przez ok. 30 minut. w międzyczasie 2 razy je przewrócić.
Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i gotować dalej pod przykryciem do kruchości mięsa przez ok. 45 minut.
Przez sitko przesiać obydwie mąki bezpośrednio do mięsa, wymieszać i dokładnie zagotować.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz