Łosoś z brokułami |
Składniki:
- 2 filety z łososia (w zależności na ile osób przygotowujecie)
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- 1/2 cytryny pokrojonej w ćwiartki
Marynata:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju z oliwek
- 2 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu (lub do smaku)
Łososia płuczemy i delikatnie osuszamy. Następnie kroimy go na kawałki, które wkładamy razem ze wszystkimi składnikami marynaty do plastikowego woreczka. Woreczek zamykamy szczelnie, tak aby było w nim jak najmniej powietrza. Następnie odkładamy łososia w chłodne miejsce na około godzinę.
Różyczki brokuł myjemy, następnie blanszujemy przez kilka minut w gorącej wodzie. Jeszcze mokre układamy do naczynia żaroodpornego. Układamy również kawałki zamarynowanego łososia. Całość polewamy pozostałą marynatą, układamy ćwiartki cytryny. Łososia z brokułami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy pod przykryciem około 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz