Łączna liczba wyświetleń

sobota, 25 sierpnia 2018

Łosoś z brokułami...

Chyba po raz pierwszy na blogu prezentuję rybę. Nie dlatego, że nie jemy ryb, ale jakoś tak wyszło. Nie było się czym chwalić ;) Ryby lubimy i jemy. Nie tylko w postaci paluszków rybnych, ale jako danie pieczone, smażone w sałatce itp. Dzisiaj mam dla Was łososia, którego osobiście bardzo lubię, a chłopcy się nim wręcz zachwycają. Fajnie smakuje w połączeniu z brokułami. Musicie wiedzieć, że łosoś jest zdrową rybą. Stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych oraz witamin i składników mineralnych. Łosoś jest dość drogą rybą, ale warto kupić ją świeżą i dobrej jakości. Zatem zapraszam do wypróbowania tego dania. Na pewno Wam posmakuje i będzie gościć u Was częściej.

Łosoś z brokułami

Składniki:
  • 2 filety z łososia (w zależności na ile osób przygotowujecie)
  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • 1/2 cytryny pokrojonej w ćwiartki
Marynata:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu (lub do smaku)
Łososia płuczemy i delikatnie osuszamy. Następnie kroimy go na kawałki, które wkładamy razem ze wszystkimi składnikami marynaty do plastikowego woreczka. Woreczek zamykamy szczelnie, tak aby było w nim jak najmniej powietrza. Następnie odkładamy łososia w chłodne miejsce na około godzinę.
Różyczki brokuł myjemy, następnie blanszujemy przez kilka minut w gorącej wodzie. Jeszcze mokre układamy do naczynia żaroodpornego. Układamy również kawałki zamarynowanego łososia. Całość polewamy pozostałą marynatą, układamy ćwiartki cytryny. Łososia z brokułami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy pod przykryciem około 20 minut.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz