Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Ciasto mocno kokosowe :)

Kto, tak jak ja, uwielbia batoniki bounty? Mogę je jeść bez końca :) Tak samo lubię ciasto bounty. Bardzo szybkie w wykonaniu. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Połączenie murzynka z masą kokosową oblane czekoladą. Na niedzielę, jak znalazł. Po obiadku do herbatki...


Ciasto bounty

Składniki:
Ciasto:
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
Masa:
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 200g wiórków kokosowych
Polewa:
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany 30%
  • wiórki do posypania
Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i masło, ciągle miesząjąc. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na zimne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę wylać na masę, posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz