Ciasto bounty |
Składniki:
Ciasto:
- 250g masła
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
Masa:
- 500 ml mleka
- 6 łyżek kaszy mannej
- 200g masła
- 200g cukru
- 200g wiórków kokosowych
Polewa:
- 200g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietany 30%
- wiórki do posypania
Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i masło, ciągle miesząjąc. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na zimne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę wylać na masę, posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz