Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 17 września 2018

Wrzesień jesień niesie...

Połowa września za nami. Wkroczyliśmy właśnie w drugą (zapowiadającą jesień) połowę. Czas na dynię. I choć dynię można było kupić w supermarketach w maju (przynajmniej odmianę hokkaido - moją ulubioną), to i tak najlepiej smakuje jesienią :) Z dyni można zrobić wiele pysznych dań. My robimy zupę, ciasto, babeczki, placuszki a nawet pulpeciki. Dzisiaj właśnie mam dla Was do wypróbowania przepis na pyszne pulpeciki w sosie dyniowo - koperkowym. Jeżeli nie lubicie dyni, to zapewniam, że po tym daniu polubicie.

Pulpeciki w sosie dyniowo - koperkowym

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g dyni (waga po obraniu)
  • 1/2 kurkumy
  • 70 ml śmietanki 30%
  • oraz: mąka pszenna i ziemniaczana, olej roślinny
Mięso mielone włożyć do miski, dodać startą na tarce cebulę, jajko, bułkę tartą, suszone oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i podsmażyć na oleju.
W międzyczasie w garnku zagotować bulion. Włożyć do niego usmażone pulpeciki. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut, dodać startą na tarce dynię, kurkumę, delikatnie przemieszać, gotować przez 15 minut.
Na koniec przesiać do wywaru mąkę ziemniaczaną (ok. 1 - 2 łyżeczki), wymieszać i zagotować. Dodać koperek i śmietankę, wymieszać i podgrzać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz