Pulpeciki w sosie dyniowo - koperkowym |
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 100 g dyni (waga po obraniu)
- 1/2 kurkumy
- 70 ml śmietanki 30%
- oraz: mąka pszenna i ziemniaczana, olej roślinny
Mięso mielone włożyć do miski, dodać startą na tarce cebulę, jajko, bułkę tartą, suszone oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i podsmażyć na oleju.
W międzyczasie w garnku zagotować bulion. Włożyć do niego usmażone pulpeciki. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut, dodać startą na tarce dynię, kurkumę, delikatnie przemieszać, gotować przez 15 minut.
Na koniec przesiać do wywaru mąkę ziemniaczaną (ok. 1 - 2 łyżeczki), wymieszać i zagotować. Dodać koperek i śmietankę, wymieszać i podgrzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz