Makaron z kurkami |
Składniki:
- 120 g makaronu
- 250 g kurek
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 80 ml śmietanki 30%
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kurki umyć i osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni na oliwie i maśle podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
Gdy cebula i czosnek będą zrumienione, dodać kurki, doprawić solą i co chwilę mieszając smażyć przez około 2 minuty. W międzyczasie dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wlać śmietankę i zagotować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Włożyć ugotowany i odcedzony makaron i mieszając podgrzewać przez około pół minuty aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić dodatkowo solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz