Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 6 września 2018

Makaron z kurkami... mniam

No i są grzyby :) Lasy są ich pełne, wystarczy pójść i się po nie schylić ;) My uwielbiamy grzyby (a przynajmniej ja). Uwielbiam z nich robić sosy, pizzę, pierogi itp. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszny makaron z kurkami. Takie danie sezonowe, najlepiej smakuje ze świeżymi kurkami. Zatem zapraszam do wypróbowania.

Makaron z kurkami

Składniki:
  • 120 g makaronu
  • 250 g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 80 ml śmietanki 30%
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kurki umyć i osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni na oliwie i maśle podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
Gdy cebula i czosnek będą zrumienione, dodać kurki, doprawić solą i co chwilę mieszając smażyć przez około 2 minuty. W międzyczasie dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wlać śmietankę i zagotować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Włożyć ugotowany i odcedzony makaron i mieszając podgrzewać przez około pół minuty aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić dodatkowo solą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz