Troszkę lata zamknięte w słoiku? Tak, pomidory w słoikach, które będą stanowić świetną bazę do sosów, zup, pizzy itp. Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu do przygotowania, nie musicie ich obierać ze skórki. Ja je obrałam i po otwarciu słoika będą gotowe do dodawania do dań. Zachęcam do zrobienia szczególnie, gdy macie dużo pomidorów i nie wiecie, co z nich zrobić.
|
Pomidory do słoików |
Składniki:
- pomidory (w zależności ile mamy i ile chcemy przerobić)
- sól
Ponacinane pomidory blanszujemy. Po chwili ściągamy skórki. Kroimy w kostkę i umieszczamy w czystych słoikach. Na wierzch każdego słoika wsypujemy odrobinę soli, zakręcamy słoik. Pasteryzujemy ok. 25 minut. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz