Łączna liczba wyświetleń

sobota, 20 października 2018

Babeczki kakaowe...

Znacie to uczucie kiedy chce się czegoś słodkiego a w domu nic oprócz cukru? Tak miałam ostatnio. Do zrobienia ciasta nie miałam wszystkich składników, poza ty za długo by czekać. Ale mąka, mleko, jajka, kakao (najważniejsze!), były. I tak powstały najprostsze w świecie babeczki kakaowe. Znalazłam nawet (przez przypadek) białą czekoladę, to już w ogóle było wspaniale.
Chłopcy wrócili do domu i czekała na nich taaaakkkaa  niespodzianka...

Babeczki kakaowe

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
Polewa:
  • tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka jogurtu
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. W drugiej misce mieszamy mokre składniki. Mokre składniki wlewamy do suchych i szybko mieszamy. Ciasto wlewamy do papilotek i pieczemy w temp. 200 stopni C przez 20 minut. 
Polewa: w rondelku, w kąpieli wodnej, rozpuszczamy czekoladę i mieszamy z mlekiem. Dodajemy jogurt i intensywnie mieszamy. Na ostudzone babeczki wylewamy polewę.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz