Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 9 października 2018

Duszone żeberka w sosie z warzywami...

Mam dzisiaj dla Was propozycję na obiad dla mięsożerców. Żeberka, które smakują moim mężczyznom. Danie, które można zaplanować sobie wcześniej. Odświętne i na co dzień...

Duszone żeberka w sosie z warzywami

Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 - 4 szklanki wody
Żeberka myjemy i kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy mąkę z mieloną papryką, wkładamy żeberka i dokładnie obtaczamy je w mieszance.
Szeroki, duży garnek rozgrzewamy na średnim ogniu, wlewamy olej. Gdy tłuszcz będzie gorący, wkładamy żeberka i obsmażamy (w sumie ok. 8 minut). Żeberka wyciągamy na talerz.
Do garnka dolewamy trochę oleju, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy mieszając przez ok. 3 minuty. Dodajemy obrane i pokrojone w grubsze plasterki marchewkę i pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Do warzyw wkładamy żeberka, wlewamy sos sojowy i gorącą wodę (do zakrycia składników). Przykrywamy i gotujemy przez ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości. Jeśli na koniec sos nie jest jeszcze gęsty, można jeszcze potrawę pogotować bez przykrycia.
Smacznego!
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz