Duszone żeberka w sosie z warzywami |
Składniki:
- 1 kg żeberek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 - 4 szklanki wody
Żeberka myjemy i kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy mąkę z mieloną papryką, wkładamy żeberka i dokładnie obtaczamy je w mieszance.
Szeroki, duży garnek rozgrzewamy na średnim ogniu, wlewamy olej. Gdy tłuszcz będzie gorący, wkładamy żeberka i obsmażamy (w sumie ok. 8 minut). Żeberka wyciągamy na talerz.
Do garnka dolewamy trochę oleju, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy mieszając przez ok. 3 minuty. Dodajemy obrane i pokrojone w grubsze plasterki marchewkę i pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Do warzyw wkładamy żeberka, wlewamy sos sojowy i gorącą wodę (do zakrycia składników). Przykrywamy i gotujemy przez ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości. Jeśli na koniec sos nie jest jeszcze gęsty, można jeszcze potrawę pogotować bez przykrycia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz