Dziś podam Wam przepis na tradycyjny pleśniak z dżemem z czarnej porzeczki (znalazłam jeden słoik z zeszłego roku:) A ciasto upiekłam na Wszystkich Świętych, żeby było bardziej tradycyjnie i sentymentalnie...
Pleśniak |
Składniki:
- 200 g schłodzonego masła
- 4 duże jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- słoik gęstego dżemu
Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto (będzie dość kruche i sypkie - w razie potrzeby można dodać odrobinę zimnej wody). Podzielić je na trzy części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć je do lodówki na 60 minut.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier (2/3 szklanki), powoli cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa.
Blachę o wymiarach 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną i posypać mąką. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i delikatnie wyłożyć na nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec ok 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz