Łączna liczba wyświetleń

sobota, 9 czerwca 2018

Bo w weekendy się jada po królewsku...

Hej robaczki 
Uwielbiamy soboty i niedziele tzw. dwudzień po naszemu a inaczej WEEKEND.
Wstajemy odrobinę później, jest czas na zrobienie "lepszego" śniadanka a i obiad wygląda inaczej, bo jadamy go wszyscy razem.
Na weekendowe śniadania polecam Wam placuszki z mascarpone. Są pyszne z nutką wanilii, szybko się je robi. Można je podawać z ulubionym dżemem, syropem klonowym, posypane cukrem pudrem a nawet z nutellą 😋 ale dobrze też smakują "złapane" na sucho godzinę lub dwie po śniadaniu.
Zatem mikser w rękę i do dzieła... 



Placuszki z mascarpone



Potrzebujemy:
  • 125g serka mascarpone
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Serek mascarpone, cukier, mleko, jajka, ekstrakt zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać lub zmiksować, by pozbyć się ewentualnych grudek.
Smażyć na oleju na złoty kolor, z obu stron na średniej mocy palnika. Przewracać na drugą stronę, kiedy powierzchnia placków pokryje się pęcherzykami powietrza.
Zajadać! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz