Niedziela blisko, żeby nie martwić się, co na niedzielny obiad podać, zaproponuję Wam kawał dobrego mięcha. Karkówka duszona z cebulą, jest smaczna, delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Z tego przepisu korzystam już dobrych parę lat i nikt nigdy nie narzekał :)
karkówka duszona z cebulą |
Potrzebujemy:
- 1kg karczku bez kości
- 4 duże cebule
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- olej do smażenia
Mięso opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w plastry. Kawałki mięsa ułożyć na desce, przykryć folią i lekko rozbić tłuczkiem. Opruszyć z obu stron solą i pieprzem, dodatkowo z jednej strony opruszyłam papryką. Na patelni rozgrzać olej i wkładać kolejno kawałki mięsa na gorący tłuszcz. Obsmażyć krótko z każdej strony. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko tłuszczem i włożyć do niego wszystkie kawałki karkówki, podlać 2 łyżkami wody, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 1 godzinę. Po pół godzinie odwrócić kawałki mięsa na drugą stronę i jeżeli zachodzi taka potrzeba można ponownie podlać 1 łyżką wody. Przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Cebulę pokroić na krążki i przełożyć na pozostały tłuszcz na patelni. Kiedy cebula się zeszkli wyłożyć ją na mięso 15 minut przed końcem pieczenia. Rozłożyć równomiernie na całej powierzchni. Cebula puści sok, pod wpływem którego mięso zmięknie. Trzeba uważać, żeby cebula się nie przypiekła. I gotowe! Karkówka "palce lizać".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz