Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 19 czerwca 2018

Czekoladowy zawrót głowy...

Hej Robaczki!
Lubicie czekoladę? Jeśli tak, mam dzisiaj dla Was pyszne, słodkie, czekoladowe BROWNIE :) Ciasto bardzo słodkie a przy tym proste i szybkie. Już moje dzieci znają listę składników i recytują z pamięci, nie zaglądając do przepisu. Jest to ciasto, które można wykonać, gdy w ostatniej chwili dowiemy się o gościach ;) Niech Was nie zwiedzie jego skromny wygląd, bo choć na pierwszy rzut oka nie wygląda tak kusząco, to gwarantuję, że jego smak zwala z nóg. Zakalec nie wyjdzie ;) dla niewtajemniczonych, to ciasto już z założenia jest zakalcem. Historia brownie jest taka, że pewna Pani BROWN spodziewając się gości chciała upiec zwykłe ciasto czekoladowe. Zapomniała jednak dodać proszku do pieczenia. Ciasto nie urosło a w środku było wilgotne. Ona jednak postanowiła podać to ciasto, które bardzo gościom posmakowało. I tak właśnie, z korzyścią dla czekoladolubnych, mamy BROWNIE :)


Brownie


Potrzebujemy:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)
  • 1 kostka masła (200g)
  • 100g mąki (3/4 szklanki mąki)
  • 300g cukru (1 i 1/2 szklanki)
  • 6 jaj
Nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piec 18-20 minut.
I co, mówiłam, że proste?
Smacznego!



 

1 komentarz: