Szkoda, że sezon na truskawki trwa tak krótko. Uwielbiamy świeże owoce, soki, kompoty. Jak tylko pojawiają się truskawki, robimy z nich, co tylko się da. Choć same w sobie są pyszne! Fajnie jest jesienią czy zimą wypić do obiadu kompocik. A truskawkowy to nasz ulubiony.
kompot truskawkowy na zimę |
- 1kg truskawek
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki cukru
Są różne sposoby robienia kompotów do słoików. Ja Wam pokażę dziś jeden z nich. Truskawki umyć, odszypułkować. Nigdy nie robimy na odwrót, gdyż truskawki umyte bez szypułek zbierają dużo wody. Truskawki porozkładać do czystych słoików. Wodę z cukrem zagotować i wrzącą zalać truskawki. Od razu zamknąć słoiki. Dno garnka wyścielić starą ścierką i ułożyć słoiki. Zalać wodą do 1/2 wysokości i pasteryzować na małym ogniu około 15minut. Zdjąć z ognia i pozostawić w wodzie aż ostygną a następnie odwrócić do góry dnem na kolka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz