Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 25 czerwca 2018

Kalarepka do obiadu

Hej Robaczki!
Ostatnio wypróbowałam przepis na kalarepkę na ciepło. Zawsze jedliśmy ją tylko na surowo jako przekąskę lub w surówce. Uduszona jednak na maśle z dodatkiem świeżego koperku jest wyśmienita.Wszystkie składniki są w każdym domu, a jak już się nie ma pomysłu na dodatek do obiadu, to wystarczy wyskoczyć na ogródek i pyk, działamy pyszne danie. Ja jestem zachwycona efektem... W tym daniu można odkryć zupełnie nowy, niesamowity smak kalarepy.


kalarepka na ciepło


Potrzebujemy:

  • 2 średnie kalarepy
  • świeży koperek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • sok z ok. 1/4 cytryny
Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy ją do garnka z rozpuszczonym masłem, wlewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W tym czasie drobno siekamy koperek. Kalarepę solimy, dodajemy koperek i śmietanę. W misce mieszamy mąkę z zimną wodą, wlewamy ją do garnka, mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania kalarepę doprawiamy sokiem z cytryny.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz