Ostatnio wypróbowałam przepis na kalarepkę na ciepło. Zawsze jedliśmy ją tylko na surowo jako przekąskę lub w surówce. Uduszona jednak na maśle z dodatkiem świeżego koperku jest wyśmienita.Wszystkie składniki są w każdym domu, a jak już się nie ma pomysłu na dodatek do obiadu, to wystarczy wyskoczyć na ogródek i pyk, działamy pyszne danie. Ja jestem zachwycona efektem... W tym daniu można odkryć zupełnie nowy, niesamowity smak kalarepy.
kalarepka na ciepło |
Potrzebujemy:
- 2 średnie kalarepy
- świeży koperek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
- sól
- sok z ok. 1/4 cytryny
Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy ją do garnka z rozpuszczonym masłem, wlewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W tym czasie drobno siekamy koperek. Kalarepę solimy, dodajemy koperek i śmietanę. W misce mieszamy mąkę z zimną wodą, wlewamy ją do garnka, mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania kalarepę doprawiamy sokiem z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz