Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 27 listopada 2018

Sałatka z tuńczykiem...

Moi drodzy. Wiem, że rzadko się ostatnio pokazywałam i dzieliłam przepisami, ale ostatnie dwa tygodnie były u mnie przepełnione pracą i opieką nad moimi trzema misiaczkami...
Nowa funkcja, jaka mi przypadła ostatnio w udziale również pochłania część mojej energii. Powolutku jednak odnajduję się w nowej rzeczywistości i wracam. Nie znaczy to, że w naszej kuchni nic się nie działo. Miałam po prostu mniej czasu, żeby to wszystko dokumentować i się tym dzielić.
Ale jestem już z nowym przepisem, pyszną sałatką z tuńczykiem i ryżem. Może już taką jedliście, ja w tej wersji robiłam ją po raz pierwszy. Świetny pomysł na jedno z dań wigilijnych...

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:
  • 150 g ryżu
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • kukurydza w puszce
  • 5 jajek 
  • 1 cebula
  • 5 ogórków konserwowych
  • 5 kawałków papryki konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie dokładnie go przelewamy zimną wodą aby był sypki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.
Do ryżu i jajek dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, paprykę i cebulę. Dodajemy odsączoną kukurydzę i tuńczyka. Na koniec dodajemy majonez z jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Smacznego!

1 komentarz: