Ciasto Lion |
Składniki:
- ok. 350 g herbatników maślanych
- 3 - 4 sztuki batonów Lion (ok. 150 g)
- 500 g mascarpone
- kajmak w puszce
- 660 ml śmietany kremówki
- 3 opakowania śmietan - fixu
- 3 łyżki cukru pudru
- 70 g mlecznej czekolady
Spód blaszki o wymiarach 25x25 cm wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników, a na niej rozprowadzić masę kajmakową (2 czubate łyżki kajmaku zostawić do środkowej warstwy ciasta). Przykryć kajmak drugą warstwą herbatników.
W misce wymieszać ze sobą dokładnie serek mascarpone, 2 czubate łyżki kajmaku i 3 batoniki Lion posiekane na kawałki. Wyłożyć masę na herbatniki i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cukier puder wymieszać ze śmietan - fixem, dodać do śmietany i krótką chwilę miksować, do połączenia składników. Przełożyć śmietanę na ciasto, wyrównać. Posypać wierzch startą czekoladą. Dodatkowo można ozdobić posiekanym batonikiem.
Smacznego!
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńBardzo popularne są ciasta snikers i rafaello, z przepisem na liona się jeszcze nie spotkałam, dopiero u Ciebie! Ja ostatnio na nowo odkryłam smak bloku czekoladowego bo znalazłam przepis na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ Muszę przyznać, że smakuje jak ten z dzieciństwa. Polecam!
OdpowiedzUsuń