Łączna liczba wyświetleń

piątek, 16 listopada 2018

Ciasto Lion...

Weekend zbliża się wielkimi krokami. A jak weekend, to jakieś ciasto by się przydało... Żeby było nam słodko i miło, przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na wspaniałe Ciasto! Miłośnicy batoników Lion będą zachwyceni. Myślę, że w tej wersji Wam się spodoba. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia, co niektórych może zachęcić...

Ciasto Lion

Składniki:
  • ok. 350 g herbatników maślanych
  • 3 - 4 sztuki batonów Lion (ok. 150 g)
  • 500 g mascarpone
  • kajmak w puszce
  • 660 ml śmietany kremówki
  • 3 opakowania śmietan - fixu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 70 g mlecznej czekolady
Spód blaszki o wymiarach 25x25 cm wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników, a na niej rozprowadzić masę kajmakową (2 czubate łyżki kajmaku zostawić do środkowej warstwy ciasta). Przykryć kajmak drugą warstwą herbatników.
W misce wymieszać ze sobą dokładnie serek mascarpone, 2 czubate łyżki kajmaku i 3 batoniki Lion posiekane na kawałki. Wyłożyć masę na herbatniki i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cukier puder wymieszać ze śmietan - fixem, dodać do śmietany i krótką chwilę miksować, do połączenia składników. Przełożyć śmietanę na ciasto, wyrównać. Posypać wierzch startą czekoladą. Dodatkowo można ozdobić posiekanym batonikiem.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo popularne są ciasta snikers i rafaello, z przepisem na liona się jeszcze nie spotkałam, dopiero u Ciebie! Ja ostatnio na nowo odkryłam smak bloku czekoladowego bo znalazłam przepis na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ Muszę przyznać, że smakuje jak ten z dzieciństwa. Polecam!

    OdpowiedzUsuń