A ja ma dla Was w tak wspaniałym listopadzie pyszny schab w sosie własnym. Taka alternatywa dla tradycyjnego schaboszczaka :)
Schab w sosie własnym |
Składniki:
- 300 - 400 g schabu bez kości
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- natka pietruszki do posypania
Schab pokroić w plastry. Kawałki mięsa położyć na suchej, dobrze nagrzanej patelni. Mięsko powinno nabrać brązowego koloru z obu stron.
Gdy mięso jest dość dobrze przyrumienione dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i zalać wodą tak by przykrywało mięso. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć przykrywką i dusić na małym ogniu ok. 40 - 60 minut. W razie potrzeby dolać wody.
Gdy mięso jest mięciutkie, zagęścić sos łyżką mąki wymieszaną z 50 ml zimnej wody. Następnie dodać łyżkę śmietany natkę pietruszki. Wymieszać i wyłączyć kuchenkę.
Podajemy z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz