Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 8 listopada 2018

Schab w sosie własnym...

Listopad nas rozpieszcza. Za oknami jest wspaniała pogoda. Cudownie jest patrzeć na zachód słońca bawiąc się z dziećmi na podwórku, lub po prostu spacerując. Kolejne dni zapowiadają się równie cieplutko, więc chwilo trwaj, boska auro trwaj...
A ja ma dla Was w tak wspaniałym listopadzie pyszny schab w sosie własnym. Taka alternatywa dla tradycyjnego schaboszczaka :)

Schab w sosie własnym

Składniki:
  • 300 - 400 g schabu bez kości
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki do posypania
Schab pokroić w plastry. Kawałki mięsa położyć na suchej, dobrze nagrzanej patelni. Mięsko powinno nabrać brązowego koloru z obu stron. 
Gdy mięso jest dość dobrze przyrumienione dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i zalać wodą tak by przykrywało mięso. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć przykrywką i dusić na małym ogniu ok. 40 - 60 minut. W razie potrzeby dolać wody.
Gdy mięso jest mięciutkie, zagęścić sos łyżką mąki wymieszaną z 50 ml zimnej wody. Następnie dodać łyżkę śmietany natkę pietruszki. Wymieszać i wyłączyć kuchenkę.
Podajemy z ziemniakami i surówką.  
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz