Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 20 listopada 2018

Śledzie z cebulką...

Danie imprezowe... Śledzie, bo o nich mowa, polecają się w ten listopadowy czas. Z powodzeniem nadają się również na wigilię, jako jedno z dań bezmięsnych.
Mój osobisty mąż uwielbia rybkę w tej wersji. Najlepiej dużo cebuli i dużo ryby ;)

Śledzie z cebulką

Składniki:
  • 10 płatów śledziowych
  • 6 cebul
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • ok 200 ml oleju
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • pieprz
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku. Kroimy w kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy w misce z kilkoma łyżkami oleju, cukrem i octem. Dodajemy pokrojonego śledzia, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, mieszamy. Dolewamy olej. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy co najmniej na całą noc do lodówki.
Przed podaniem mieszamy porządnie śledzie i wykładamy do czystej miski. Można posypać zieleniną. Wtedy prezentuje się jakoś tak świeżo...
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz