Mój osobisty mąż uwielbia rybkę w tej wersji. Najlepiej dużo cebuli i dużo ryby ;)
Śledzie z cebulką |
Składniki:
- 10 płatów śledziowych
- 6 cebul
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- ok 200 ml oleju
- 3 łyżki octu
- 2 łyżeczki cukru pudru
- pieprz
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku. Kroimy w kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy w misce z kilkoma łyżkami oleju, cukrem i octem. Dodajemy pokrojonego śledzia, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, mieszamy. Dolewamy olej. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy co najmniej na całą noc do lodówki.
Przed podaniem mieszamy porządnie śledzie i wykładamy do czystej miski. Można posypać zieleniną. Wtedy prezentuje się jakoś tak świeżo...
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz