Czas na ogórki. Bardzo lubimy ogórki małosolne. Pasują one do wszystkiego: do śniadania na kanapkę, do obiadu, na grilla. Już nawet najmłodszy nasz syn zna smak ogórków wyjętych prosto z gara. Ogórki najlepiej jeść po dwóch trzech dniach, ale my pierwsze wyciągamy już po kilku godzinach. Przepis, z którego korzystam jest prosty, wykonanie bardzo łatwe a ogórki smakują wyśmienicie.
ogórki małosolne |
Potrzebujemy:
- 2,5kg ogórków gruntowych
- 5 ząbków czosnku
- kilka kawałków korzenia chrzanu
- 3 liście z krzaka czarnej porzeczki
- kilka gałązek kopru
- liście chrzanu
- sól kamienna (2 łyżki na 1 litr wody)
Na spód glinianego gara (może być duży słój) wkładamy umyte liście chrzanu, gałązki kopru i kawałki korzenia chrzanu. Na to układamy ogórki. W międzyczasie zagotowujemy wodę z solą. Co kilka warstw kładziemy kawałki chrzanu, liście porzeczki i ząbek czosnku. Na wierzchu kładziemy jeszcze gałązki kopru. Wszystko zalewamy wystudzoną wodą z solą. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Ogórki małosolne są również znakomite do np. kibicowania. Pozdrawiam Was serdecznie. Stanisław
OdpowiedzUsuń