Domowa kostka warzywna |
Rosołek można przechowywać w lodówce nawet miesiąc! U nas akurat się kończy, więc nadszedł czas, by zrobić kolejną. Zależnie od upodobań, możemy zmieniać dodatki lub regulować ilość dodawanych przypraw.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 średni por
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: 100g soli morskiej, 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu, po 1 łyżeczce: kurkumy, tymianku, oregano, słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub 1 szklanka listków szpinaku
- 1/2 szklanki tartego parmezanu lub płatków drożdżowych
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać dużą i głęboką patelnię lub garnek, wlać 2 łyżki oliwy i dodać cebulę. Co chwilę mieszając smażyć ją na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut, aż będzie szklista. Dodać drobno starty czosnek, listek laurowy, ziela angielskie, wymieszać. Pora dokładnie opłukać, odciąć zielone liście, pozostawić białą i jasnozieloną część. Pokroić ją wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki, dodać na patelnię z cebulą i smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać dodatkowe 2 łyżki oliwy. Dodać łodygi selera naciowego pokrojone na plasterki, wymieszać. Marchewki, pietruszkę i selera orać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć na patelnię i wymieszać. Smażyć przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: sól (jej duża ilość soli jest potrzebna do konserwacji), świeżo zmielony pieprz oraz przyprawy: kurkumę, tymianek, oregano i słodką paprykę i płatki chili. Wlać gorącą wodę i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut. Na koniec dodać natkę pietruszki lub posiekane liście szpinaku, wymieszać i podgrzać. Odstawić z ognia i wymieszać z tartym parmezanem lub płatkami drożdżowymi. Całość rozdrobnić w rozdrabniaczu na mniejsze cząsteczki. Przełożyć do plastikowego pojemnika z pokrywą lub słoiczków z nakrętką i wstawić do lodówki. W lodówce można przechowywać przez minimum miesiąc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz