Łączna liczba wyświetleń

środa, 11 lipca 2018

Domowa kostka warzywna

Jakiś miesiąc temu zrobiłam moją pierwszą kostkę rosołową. Troszkę pracy z nią było, ale zapach jaki unosił się w całym domu, od razu mi się spodobał i wiedziałam już, że potrawy z nią przyrządzane będą pyszne, aromatyczne a przede wszystkim zdrowsze. Nie zawiodłam się i chętnie zamieniłam moją tradycyjną kostkę ze sklepu na tę własnego wyrobu...

Domowa kostka warzywna

Rosołek można przechowywać w lodówce nawet miesiąc! U nas akurat się kończy, więc nadszedł czas, by zrobić kolejną. Zależnie od upodobań, możemy zmieniać dodatki lub regulować ilość dodawanych przypraw.



Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 średni por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 100g soli morskiej, 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu, po 1 łyżeczce: kurkumy, tymianku, oregano, słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub 1 szklanka listków szpinaku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu lub płatków drożdżowych
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać dużą i głęboką patelnię lub garnek, wlać 2 łyżki oliwy i dodać cebulę. Co chwilę mieszając smażyć ją na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut, aż będzie szklista. Dodać drobno starty czosnek, listek laurowy, ziela angielskie, wymieszać. Pora dokładnie opłukać, odciąć zielone liście, pozostawić białą i jasnozieloną część. Pokroić ją wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki, dodać na patelnię z cebulą i smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać dodatkowe 2 łyżki oliwy. Dodać łodygi selera naciowego pokrojone na plasterki, wymieszać. Marchewki, pietruszkę i selera orać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć na patelnię i wymieszać. Smażyć przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: sól (jej duża ilość soli jest potrzebna do konserwacji), świeżo zmielony pieprz oraz przyprawy: kurkumę, tymianek, oregano i słodką paprykę i płatki chili. Wlać gorącą wodę i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut. Na koniec dodać natkę pietruszki lub posiekane liście szpinaku, wymieszać i podgrzać. Odstawić z ognia i wymieszać z tartym parmezanem lub płatkami drożdżowymi. Całość rozdrobnić w rozdrabniaczu na mniejsze cząsteczki. Przełożyć do plastikowego pojemnika z pokrywą lub słoiczków z nakrętką i wstawić do lodówki. W lodówce można przechowywać przez minimum miesiąc.
Wystarczy dodać do zupy lub sosu (pod koniec gotowania). Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz