Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 12 lipca 2018

Spaghetti jak od Włocha...

Już dawno nie kupowałam sosu do spaghetti, sama robię i bardziej mi smakuje niż ten ze słoika czy torebki. Podpatrzyłam kiedyś u Włochów i stwierdziłam, że aż takie skomplikowane to nie jest. Wiadomo, że  i tak każdy robi po swojemu. Nam moje odpowiada, wszyscy w domu się zajadają i nierzadko proszą o dokładkę ;) Jako dodatek zamiast koncentratu pomidorowego dodałam ketchup z cukinii, który robię co roku (niedługo podzielę się przepisem).

Spaghetti pomidorowe z klopsikami

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów w puszce (mogą być świeże)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżeczka cukru
  • łyżka koncentratu pomidorowego (u mnie domowy ketchup z cukinii)
  • sól pieprz, zioła prowansalskie
  • olej z oliwek
  • przyprawy do mielonego: sól, pieprz, curry, papryka słodka
  • 300g makaronu spaghetti lub innego
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso łączymy z przyprawami, formujemy małe kuleczki, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy drobno posiekany czosnek a następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę. smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy, dusimy na małym ogniu 10 min (w razie potrzeby podlewamy trochę wodą). Do sosu dodajemy posiekana natkę pietruszki, mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Na koniec wrzucamy wcześniej ugotowany makaron. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz