Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów |
Składniki:
- 1kg pomidorów
- 1 cebula
- 500ml wywaru jarzynowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100g makaronu
Do dużego płaskiego garnka włożyć pokrojone pomidory i obraną i pokrojoną cebulę. Zgotować, przykryć i dusić pod przykryciem przez 1 godzinę, od czasu do czasu można zamieszać. zupę przelać przez sito do drugiego garnka i przetrzeć pozostawiając na sicie jedynie resztki pestek, skórek i szypułek. Do przetartej zupy dodać bulion i zagotować, doprawić solą, cukrem, dodać makaron. Gotować przez kilka lub kilkanaście minut aż makaron będzie odpowiednio miękki, od czasu do czasu zamieszać. Jeśli ktoś lubi można dodać śmietanę lub natkę pietruszki lub koperek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz