Łączna liczba wyświetleń

sobota, 14 lipca 2018

Ogórkowo musztardowo...

Już trzeci rok udaje mi się zrobić ogórki z musztardą na zimę. Wcześniej nie znałam ich smaku. A muszę powiedzieć, że zimą do obiadu jak znalazł. Świetnie sprawdzają się również jako przekąska lub na kanapki. W tym przypadku nadadzą się również malutkie ogórki. Dzieciaczki również je uwielbiają, nie przeszkadza im nawet ich kwasota :) Chłopcy lubią wymyślać dekoracje słoików. Fajnie później wyglądają na półce. Nie wiem jak Wam, ale mi te przypominają Szejków ;)

ogórki do słoików na zimę

Niech Was nie przerazi mętna zalewa. Tam po prostu jest musztarda. Kiedy słoiki chwilę postoją, musztarda opadnie na dno a zalewa zrobi się bardziej przezroczysta.



Składniki:
  • małe, młode ogóreczki gruntowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gorczyca
zalewa:
  • 1l wody
  • 240ml octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżeczek musztardy sarepskiej
Przyprawy typu: ziele angielskie, pieprz i gorczycę wrzucamy do słoików. Zagotowujemy zalewę i całkowicie ją studzimy. Ogórki myjemy, obieramy i większe kroimy na 4 części i układamy "na stojąco" do słoików. Zalewamy zimną zalewą, zamykamy słoiki i pasteryzujemy 7 minut od zagotowania. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz