ogórki do słoików na zimę |
Niech Was nie przerazi mętna zalewa. Tam po prostu jest musztarda. Kiedy słoiki chwilę postoją, musztarda opadnie na dno a zalewa zrobi się bardziej przezroczysta.
Składniki:
- małe, młode ogóreczki gruntowe
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- gorczyca
zalewa:
- 1l wody
- 240ml octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 5 łyżeczek musztardy sarepskiej
Przyprawy typu: ziele angielskie, pieprz i gorczycę wrzucamy do słoików. Zagotowujemy zalewę i całkowicie ją studzimy. Ogórki myjemy, obieramy i większe kroimy na 4 części i układamy "na stojąco" do słoików. Zalewamy zimną zalewą, zamykamy słoiki i pasteryzujemy 7 minut od zagotowania. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz