![]() |
Sernik z jagodami |
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 250g ciasteczek maślanych lub herbatników
- 110g masła
składniki na masę serową:
- 1kg sera twarogowego
- 200g (1 szklanka) drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 jajek
- 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 300g jagód + 100g do dekoracji
Ciastka rozdrabniamy blenderem lub wałkiem na drobny piasek, mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem). Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez ok 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez ok 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Dodać śmietankę kremówkę, aromat z wanilii i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wylać do przygotowanej formy na ciasteczkowy spód, wierzch posypać jagodami po całej powierzchni, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie.
Sernik ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować jagodami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz