Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 19 lipca 2018

Spaghetti alla carbonara...

Powoli zbliża się pora obiadowa. Mam więc dla Was propozycję na pyszny i prosty obiad. Znowu kuchnia włoska (bo ją uwielbiamy), a mąż powiedział - gdzie boczek i makaron, to on się na to pisze. W różnych restauracjach, różnie podają carbonarę,  prawdziwa Carbonara nie zawiera śmietanki!  Nasza smakuje, jak ta, którą jedliśmy we Włoszech, więc można powiedzieć, że jest prawdziwa :)

Spaghetti alla carbonara

Zachęcam do wypróbowania. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje w takim wydaniu.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 jajka
  • 100g boczku
  • 150g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 30g sera Pecorino/Parmezanu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem. 
Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zarumieni. Dodać starty czosnek i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.
Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron  i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Jeżeli perspektywa surowych jajek, jako sosu Was odstrasza, można na dosłownie na chwilkę postawić na małym ogniu (ja tak robię).
Makaron wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz