Spaghetti alla carbonara |
Zachęcam do wypróbowania. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje w takim wydaniu.
Składniki na 2 porcje:
- 2 jajka
- 100g boczku
- 150g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 30g sera Pecorino/Parmezanu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem.
Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zarumieni. Dodać starty czosnek i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.
Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Jeżeli perspektywa surowych jajek, jako sosu Was odstrasza, można na dosłownie na chwilkę postawić na małym ogniu (ja tak robię).
Makaron wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz