Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 17 lipca 2018

Letnia odsłona schabu...

W naszej kuchni dużo się ostatnio dzieje. Brak jest tylko czasu, aby usiąść i wrzucić to wszystko na bloga. Ale obiecuję, że jak tylko znajdę chwilkę, to będę się z Wami na bieżąco dzielić wytworami swojej pracy. Dzisiaj pokażę Wam schab na szybko wymyślony, sam się praktycznie robi i jest na prawdę smaczny. Schab w sosie BBQ, bo o nim mowa, można podawać z ziemniakami do obiadu nie tylko latem...

Schab w sosie BBQ

W oczekiwaniu na obiad postanowiliśmy coś polepić. Chłopcy kuleczkami z plasteliny wyklejali literki. Nagadali się przy tym, wymyślając inne nazwy dla istniejących już kolorów.




Przynajmniej porządnie przy tej pracy zgłodnieli i pochłaniali obiad MEGA szybko.

Składniki na schab:
  • ok 10 plastrów schabu bez kości o grubości ok 1cm
  • sól, pieprz, majeranek, ostra mielona papryka
  • ok 200ml sosu BBQ
  • 2 duże cebule
  • rękaw do pieczenia
Plastry schabu nacieramy sola, pieprzem, ostra mielona papryką i majerankiem. Cebule obrać, pokroić w piórka, a następnie połączyć z sosem BBQ. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy plastry schabu i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Schab razem z marynatą przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia mięs. Rękaw porządnie zawiązujemy i układamy na blasze. wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C.
Smacznego!


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz